NK recreanten

Op zaterdag 11 mei werd gestreden om de titel van Nederlands kampioen op ons toernooi voor recreanten.

Een impressie van deze bijzondere dag door een van onze spelers:

De Paarse Draak: een hoogvlieger!

Organisatie, aankleding en sfeer, superlatieven te kort. Wat een dag! Een Mahjong-toernooi voor recreanten en tevens NK, georganiseerd door de Paarse Draak - een Mahjong-vereniging van notabene net een jaar jong (!) - is ronduit een succesverhaal. Met de deur in huis gevallen: chapeau aan de vrijwilligers, hun planning, organisatie en aankleding van het Dorpshuis!
Hoewel dit mijn eerste toernooi ooit was en ik dus geen vergelijkingsmateriaal heb, durf ik te stellen dat dit een van de gezelligste, best georganiseerde en meest vergevingsgezinde toernooien was, die je als beginneling en/of recreant mee kan maken.
Het Dorpshuis was omgetoverd in een toernooi-tempel: 15 opgedekte tafels, een heus podium met score-administrateur - zittend voor een beamerscherm met toernooi-informatie – en een grote Gong.
Al het bovengenoemde, 60 deelnemers van verschillende Mahjongverenigingen uit NL, 4 rondes (elk 1,5 uur), een ervaren scheidsrechter en 1 Gongklopper, zorgde zo voor het recept van een dag die zou slagen.

Na de warme opening door het bestuur, uitleg over de toernooiregels en planning, klonk de eerste gong. De eerste ronde, en daarmee de timer van 1uur 30min - zichtbaar op het grote scherm- werd gestart. Het toernooi ging officieel van start.

Gezonde spanning nam wat vat op me, maar maakte al gauw plaats voor bescheiden fanatisme. Wat was het leuk om aan tafel te komen met verschillende leden van verschillende verenigingen! Hetgeen dat opviel, en voor mij als prettig werd ervaren, was de gemoedelijkheid aan de tafels. Het voelde niet als het harde competitie, bij kleine 'vergrijpen' werd een oogje toe geknepen en was eenieder ronduit sportief met het tellen van elkaars behaalde punten. Heerlijk voor iemand die ‘net komt kijken’, nog niet altijd even snel is en, helaas, regelmatig zijn punten laat liggen!
Voor ik het wist, waren de eerste 2 rondes gespeeld en het was tijd voor een ruime pauze.

Een fantastische lunch, zelfs te nuttigen in de heerlijke zonnige buitenlucht, die meteen gebruikt kon worden om wat af te koelen van de mentale inspanning.  Onder het genot van broodjes kroket, bolletjes met beleg en een drankje, werd o.a. over de zojuist gelopen rondes nagepraat. (Onze score-administrateur hing tussen de rondes door de tussenstanden op, om de nieuwsgierigen hun plaats op de ranglijst te kunnen tonen)
Na wederom de oproep dat de volgende ronde aanstaande was, wandelde eenieder voldaan naar de volgende tafel, om weer met een nieuwe samenstelling van spelers, de muren op te bouwen.
Ronde 3 al, 4+ uur verder; wat ging de tijd snel! (when you’re having fun…)

Nog een saillant detail, naast de prijzen voor de plaatsen 1,2 en 3, was er ook een speciale ‘Rode draak’-prijs te winnen (!): Maak een mahjong met de rode draak als winnende steen en laat deze zien aan de scheidsrechter. Ben jij degene die aan het eind van het toernooi, deze zgn. ‘Rode-draak’-mahjong het meest recent gemaakt heeft, win je! Met de 3e ronde in volle gang, leek het alsof men - ondanks dat er nog een 4e ronde te spelen was -  deze ‘Rode draak’-prijs steeds meer in het achterhoofd hield. Zodoende viel de ‘Rode-draak’-mahjong vaker en vaker; de scheidsrechter schreef meer en meer namen op.
Ook Ronde 3 was in een flits voorbij en kon iedereen weer even een korte pauze nemen, inclusief versnapering en drinken.
Ronde 4. Er groeide wat spanning. Hoewel elke ronde net zo belangrijk is, voelde de laatste dubbel aan; enerzijds jammer omdàt het de laatste was, maar anderzijds wel een laatste kans hier nog een paar mooie mahjongs te maken! Met nog 10 minuten op de klok, deze 4e en laatste ronde, ontstond er plots een hard gejuich aan één van de tafels; Lilian behaalde de oh-zo gewilde ‘Rode-draak’-mahjong!
Dit zal wel de laatste van de dag zijn, dachten velen. We draaiden ons allemaal weer terug en gingen snel verder. Ronde 4 liep ten einde, nog 5 seconden, Mieneke met de gongklopper in de aanslag. De laatste stenen werden gespeeld… en het meest onverwachte gebeurde…
Nog harder dan voorheen, een vreugdekreet en gejubel. In de allerlaatste seconden werd een rode draak weggelegd en daar was hij: Anneke had de ‘Rode-draak’-mahjong! De blijde verbazing zorgde voor een breed applaus, wat perfect aansloot bij de daaropvolgende gongklank en zo het einde van dit toernooi officieel maakte, met de prijsuitreiking als het logische gevolg.
Vereniging ‘De Hoeksteen’ uit Utrecht had een goede dag en sleepte 2 van de top-3-prijzen in de wacht. Nogmaals gefeliciteerd!

Wat een dag. Het geluk was bij de een meer aan de zijde dan de ander, maar wat geeft het, iedereen droeg op zijn/haar manier bij aan dit vlekkeloze toernooi. De vereniging mag trots zijn. Trots op de vrijwilligers, trots op de deelnemers en al zeg ik het zelf; heel graag op naar het volgende Paarse-Draak-Toernooi!

Roald van Wonderen

De prijzen staan uitgestald, het toernooi kan beginnen!                            Anneke met haar prijs voor "laatste mahjong met een rode draak"

De winnaars van de 1e, 2e en 3e prijs, v.l.n.r.

2e prijs   Marga van Voorst (Hoeksteen van Utrecht)

1e prijs   Bregje van der Grind (Hoeksteen van Utrecht)

3e prijs   Nanny Verheijen (De Vier Winden)

Bregje van der Grind wordt met deze overwinning tevens Nederlands Kampioen 2019. Gefeliciteerd!!