Hoe zijn de club, naam en logo ontstaan?

In 2016 geven spelers van de Heemsteedse Mahjongclub Bamboe Acht in Dorpshuis Vogelenzang les in spelen van het Chinese ‘steentjesspel’ Mahjong.

Het bestuur van het Dorpshuis is er blij mee. Het Dorpshuis heeft als doel mensen bij elkaar te brengen en dan is het samen leren en spelen een mooie invulling.

Begin 2017 komt het nieuws dat er weer een Bloemen Mozaïek gehouden wordt in ons dorp.  Een aantal (inmiddels geoefende Vogelenzangse) Mahjongers wil ook graag een bloemenmozaïek maken met als thema MAHJONG.

Op 8 april gaan we ‘bloembollen toppen’ op de bollengrond van de firma Van Haaster. Een inspannende klus, maar we hebben er mooi weer bij. Er worden veel hyacinten getopt van diverse kleuren en in grote bakken gedaan. De bakken worden opgeslagen in een grote loods.

De Mahjong-cursisten hebben de smaak van het spelen te pakken. Er komt een club met een bestuur. Er wordt gepiekerd over een naam. Mahjongclubs in binnen- en buitenland kiezen meestal voor een element uit het Mahjongspel.

Onze eerste voorkeur gaat uit naar de naam de Rode Draak. Die club blijkt helaas al te bestaan. Met het Bloemen Mozaïek in het vooruitzicht maken we wel alvast een logo.

Op 12 april hebben we een ontwerp op de juiste grootte van een bloemenbak. Met karton en polystyreen worden de modellen gemaakt. We rekenen het aantal benodigde bakken met hyacintenkoppen uit en bepalen ook de kleuren.

OEPS, er zijn geen rode hyacinten, wat te doen? Even overleggen dan maar en we besluiten om het ‘draakteken’ van donker paars te maken.

Vrijdag 14 april starten we met het maken van de Bloemenmozaïek.

Vele handen maken licht werk, dus eind van de dag is ons Bloemenmozaïek gereed. De werkzaamheden zijn uitgevoerd in de buitenlucht onder een terrastent. We zijn trots op onze creatie.

Zaterdag15 april komt de jury kijken en ‘s middags horen we de uitslag: we krijgen geen enkele prijs, ook geen aanmoedigingsprijs. Als beginnelingen hadden we daar wel een beetje op gehoopt. Dan maar horen wat het publiek vindt van onze creatie.

We hebben wel een tweeslag bedacht: het tonen van ons Bloemenmozaïek en het promoten van Mahjong bij onze kersverse Vogelenzangse Mahjongclub. We zetten 2 tafels neer waar we Mahjong spelen en zie: de kijkers zijn er, na enige uitleg spelen ze al mee.

En opeens weten we ook de naam voor onze Mahjongclub: DE PAARSE DRAAK. Maar er bestaat helemaal geen paarse draak, wordt gezegd. Het is een rode, een groene of een witte. Dat klopt voor de mahjongspeelstenen waarmee je Mahjong speelt. Maar een Mahjongclub hoeft zich daar voor zijn naam niet aan te houden.

Onze mahjongclub heet Paarse Draak, omdat er geen rode hyacinten zijn.

 

Het is april 2018, er is geen Bloemenmozaïek, de temperatuur wil niet meewerken, maar we hebben wel iets anders. De doorgaande weg door ons dorp werd geblokkeerd om een nieuw riool aan te leggen en er komt nieuw wegdek.

Alle bomen moeten weg om een goede inrichting van de weg mogelijk te maken en er komen nieuwe bomen. Van diverse bomen worden plakken gezaagd en 1 plak is bestemd voor de Mahjongclub de Paarse Draak. De boomplak wordt beschilderd met onze Paarse Draak en bollenvelden. We geven de boomplak een plaats in het Dorpshuis waar binnenkort een bijzonder Mahjongtoernooi wordt gehouden.

Zaterdag 14 april 2018 houden we ons 1e Mahjongtoernooi, het ‘Debutantentoernooi’. Het jaar hiervoor was het georganiseerd door de Haagse Mahjongclub, ‘Haagse Kringen’ en nu wij dus. Het toernooi is bedoeld voor beginnende Mahjongers. Laagdrempelig en om alvast te wennen aan een hele dag Mahjongen in een fijne en ontspannen sfeer. Met 60 deelnemers is het een groot succes.

Je speelt Mahjong met vier personen aan een tafel. Op de tafel ligt een kleedje om het tafelblad te beschermen en het geluid van de stenen te dempen. Het spel bestaat uit 144 stenen, die in een platte kist worden opgeborgen. We gebruiken scorelijsten tijdens de wedstrijden en er zijn puntenlijsten waarop op staat hoeveel punten een bepaalde combinatie waard is. Al met al nogal wat spullen, waarvoor De Paarse Draak zijn eigen materialenkist heeft. Alle attributen kunnen nu veilig worden opgeborgen.