Paarse Draak toernooi 2023

“Oh ja, dit is het toernooi dat zo goed is georganiseerd,” hoorden we een deelnemer zeggen bij binnenkomst van het Dorpshuis in Vogelenzang. Altijd fijn om een compliment te krijgen, nog voordat het Paarse Draak Mahjongtoernooi 2023 is begonnen.

In deze tijd van het jaar is De Bollenstreek op zijn mooist: de bollenvelden staan in volle bloei en in Vogelenzang hebben veel inwoners werk gemaakt van een ‘bloemenmozaïek’: met bloemen gemaakte kunstwerken in tuinen en op grasveldjes.

Het was de derde keer dat er een mahjongtoernooi in Vogelenzang werd georganiseerd. De eerste keer was het Debutantentoernooi in 2018, daarna het Nederlands Kampioentoernooi MCR-recreanten in 2019. Nu, in 2023 spelen we het Paarse Draaktoernooi voor MCR-recreanten en -competitiespelers.

 

Het Dorpshuis Vogelenzang heeft een mooie ruimte om met 80 mensen te spelen en tijdens de pauzes kan er binnen en buiten worden nagepraat, gegeten en gedronken. De baksters en broodjessmeerders hebben veel werk verzet. De barmensen hebben in de pauzes de handen vol.

Om 9.15 uur doet Jan Warbout de toernooi-opening. Na een spannend kwartier, omdat we nog 4 deelnemers missen. Even komt het ‘spookscenario’ voorbij: alle looproutes opnieuw maken met een tafel minder. Gelukkig is er niets ernstigs aan de hand: de vier hadden een andere begintijd in het hoofd.

 

De wedstrijdleiding heeft de boel goed onder controle, vanaf de aanmelding tot de prijsuitreiking. Bij binnenkomst mogen de deelnemers een ketting met de plaat van een mahjongsteen uitzoeken en ze krijgen een ‘bierviltje’ dat dient als loopbriefje.

Het toernooi verloopt soepel, de scheidsrechters hoeven niet vaak uit te rukken, de tussenstanden zijn snel beschikbaar. Het organisatieteam draagt mooie herkenbare T-shirts.

 

 

We krijgen onverwacht bezoek van de burgemeester van Bloemendaal, die op de fiets het Bloemenmozaïek bezoekt en, omdat hij toch in de buurt is, even bij het Paarse Draaktoernooi binnenwipt.

Emotioneel hoogtepunt is het afscheid van Ria van der Putten, die 7 jaar secretaris van de Nederlandse Mahjong Bond was en dit jaar haar functie neerlegde. Ria is een aardige en betrokken vrouw, die graag nog een keer de tocht uit IJsselstein naar Vogelenzang maakt om afscheid te nemen van de mensen met wie ze zoveel jaren toernooien speelde.

Rond 17.30 uur sluiten we het toernooi af met de prijsuitreiking. De harde werkers van de organisatie zetten alles weer op zijn plaats, wassen af en vegen de vloer. Als slot heffen ze het glas op de goede afloop. En tot volgende jaar!

Geschreven door: Aty de Groot